Hvad er et domæne (hjemmesidenavn)?

Alle domæne består af to dele: et navn og en endelse. Domænenavnet udgør den del af din webadresse, der befinder sig mellem “www” og domænets endelse. For eksempel udgør “finddomaene” vores domænenavn, mens “.dk” er domæneendelsen. Domænenavnet kan også optræde i e-mailadresser efter “@”.

Domænenavne kaldes også “second-level domains (SLD),” mens domæneendelser refereres til som “top-level domains (TLD).” Der findes en bred vifte af domæneendelser, inklusive “.com,” “.nu,” og mange flere.

Mange domæneendelser har en landebaseret tilknytning, hvilket angiver det land, som hjemmesiden henvender sig til. For eksempel repræsenterer “.dk” Danmark, mens “.de” er til Tyskland. Andre, som “.com,” er internationale, mens “.eu”-domæner henvender sig til hele Europa.

Hvis dit ønskede domæne ikke er tilgængeligt, eller hvis du ønsker at finde ejeren af en specifik hjemmeside, kan du læse mere her.

Definitionen af et domæne

Kort sagt svare et domæne til dit navn i en telefonbog. Det er den unikke adresse, som folk indtaster i deres browsers adressefelt for at besøge din hjemmeside. For eksempel er “finddomaene.dk” vores domæne.

I praksis fungerer et domæne som en praktisk genvej til en IP-adresse. Enhver hjemmeside skal være hostet på en server for at være tilgængelig på internettet, og hver server har sin egen unikke IP-adresse.

Hele ideen med domæner opstod, fordi det er meget lettere at huske et navn end en lang række tal, som udgør en IP-adresse. Derfor er hvert domæne unikt, og ingen to domæner er ens.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal registrere dit eget domæne, anbefaler vi, at du læser vores guide, der hjælper dig med at finde det bedste sted at registrere dit domæne.

Hvem ejer domænet?

Der er mange faktorer der spiller ind, når man køber et domæne. Er det f.eks. et .dk-domæne, er der ingen egentlige ejere.

Læs mere om hvem der ejer domænet her

Formålet med et domæne

Hvis du overvejer at starte din egen webshop eller blog, eller ønsker at gøre din virksomhed mere synlig, er det vigtigt at have dit eget domæne. Dette giver dig en mere professionel tilstedeværelse og gør dig lettere at finde og huske.

Dit eget domæne øger også din troværdighed. Det gør det klart for besøgende, at de er på vej ind på din virksomheds websted og er i kontakt med dig.

Dit domæne, inklusive domænenavnet, fungerer som din online identitet og hjælper folk med at finde dig på internettet. Domæner kan bruges til hjemmesider, webshops, blogs og e-mailkonti. En ekstra fordel er, at du kan have den samme e-mailadresse hvor dit domænenavn indgår i ubegrænset tid.

Vigtigheden af det rigtige domæne

Valget af det rigtige domænenavn og domæneendelse er afgørende:

  • Vælg et beskrivende domænenavn, der passer til dig eller din virksomhed og er let at huske.
  • Overvej de relevante domæneendelser, der passer til dit formål. For eksempel “.blog” for blogs eller “.com” for internationale virksomheder.
  • Sørg for at registrere dit ønskede domæne så hurtigt som muligt for at undgå, at andre tager det først.

Find et ledigt domæne her

Q/A om domæner

Hvad er et exact-match domæne?

Et exact-match domæne refererer til et domænenavn, der præcist matcher de nøgleord eller søgetermer, som brugerne søger efter på internettet. Dette betyder, at et exact-match domæne indeholder nøjagtigt de samme ord eller fraser, som en person kunne indtaste i en søgemaskine.

For eksempel, hvis nogen søger efter “billige biler,” ville et exact-match domæne være noget i retning af “billigebiler.dk.” Disse domæner bliver tidligere betragtet som værdifulde for SEO (søgemaskineoptimering), da de kan have en positiv indvirkning på hvordan man rangere i søgeresultaterne.

Hvad er et subdomæne?

Et subdomæne er en selvstændig del af et primært domæne. Dette er især populært blandt virksomheder, der har brug for flere hjemmesider til den samme virksomhed.

Et subdomæne består af tre elementer: et emne, et navn og en endelse. Hvis du, for eksempel, ønsker at oprette en blog, kan du bruge et subdomæne som “blog.finddomaene.dk.”

Hvad er et tillægsdomæne/Parked Domain?

Et tillægsdomæne, også kendt som Parked Domain, bruges, når du ønsker, at to domæner skal pege på den samme hjemmeside. Du konfigurerer dit tillægsdomæne, så det viser den hjemmeside, der er hostet på hoveddomænet.

For eksempel, hvis hoveddomænet er “finddomaene.dk,” og det sekundære domæne er “finddomæne.dk,” vil “finddomæne.dk” fungere som et tillægsdomæne og videresende besøgende til “finddomaene.dk.”

Tillægsdomæner kan også være nyttige i følgende situationer:
Hvis du ejer et domæne med bindestreg, kan du med fordel registrere det samme domæne uden bindestreg for at gøre det lettere for besøgende at finde din hjemmeside.

Hvis dit firmanavn skal appellere til en international målgruppe, kan du med fordel registrere det samme domænenavn som .com- eller .net-domæne, og videresende trafikken til dit hoveddomæne.
Hvis din virksomhed en dag skifter navn, kan det være fornuftigt at beholde det gamle domænenavn og opsætte det som et tillægsdomæne til dit nye domænenavn for at undgå problemer for tidligere kunder, når de forsøger at besøge din hjemmeside.

Hvad er et addon domæne?

Begrebet “addon domæner” bruges, når der er flere domæner på samme webhotel. Et addon domæne giver dig mulighed for at oprette en separat hjemmeside med tilhørende e-mailadresser.

Typisk betaler du mindre for et addon domæne, end dit hoveddomæne, da du kun betaler for selve domænet og DNS-administrationen.