Hvem ejer domænet?

Søg på domænet og find ejeren, eller find et ledigt domæne her


Få succes med din hjemmeside

Få rådgivning fra web ekspert Tais Roar Dobel fra Divert og få styr på alt fra domænenavn, hjemmesideprogram og webshopsystem til SEO, cookiebanner og meget mere.

Tais Roar Dobel - UX-designer fra Divert (ejer af finddomaene.dk)

Tais Roar Dobel fra Divert er ejer af finddomaene.dk, UX-designer og tidligere udvikler med 10 års erfaring i bl.a. WordPress og Joomla, og alt fra webshops til marketing-sites.

Hvad betyder ordet “domæne”?

Et domæne er i bund og grund din identitet på internettet. Når du tænker på et domæne, tænk på det som din digitale adresse – det sted, hvor folk finder dig online. Når du indtaster en hjemmeside i din browser, er det domænet, der viser sig i URL-feltet – det ord efter “www” og fulgt af en afslutning som “.dk”. Denne afslutning kaldes et Top Level Domain (TLD). For eksempel er “altomhjemmesider.dk” et domæne, og “.dk” er TLD’en.

Teknisk set er et domæne faktisk en simpel genvej til en IP-adresse. Derfor er der aldrig to ens domæner, fordi hver hjemmeside har sit helt eget unikke navn. Essensen af domæner og domænenavne er at det er langt nemmere at huske et navn end en masse tal, som en IP-adresse er.

Du støder også ofte på domænenavne i e-mailadresser – her kommer domænet efter “@”.

Der er forskellige typer af domæne-TLD’er, der er landespecifikke. F.eks. er “.dk” Danmark, “.se” Sverige og “.de” Tyskland. Disse angiver hvilket land hjemmesiden er tiltænkt.

Der er også generelle TLD’er som “.com”, der er international, og “.eu” for hele Europa.

Hvem ejer et domæne?

Du ejer faktisk ikke dit domænenavn. Du har retten til at bruge det så længe du betaler “huslejen” – så det er egentlig mere en brugsret end ejerskab.

Normalt kan du søge efter de fleste domænetyper og finde oplysninger om ejeren. Du kan søge efter domænenavne og finde ejeren af det specifikke domæne. Data kan variere, men typisk vil du finde ejerens navn og adresse samt muligvis et telefonnummer.

Hvad hvis domænenavnet er optaget?

Hvis det domænenavn du ønsker er allerede taget, er du sikkert i tvivl om hvad du skal gøre. Du kan først prøve at finde alternative navne ved at bruge bindestreger eller forkortelser.

Alternativt kan du skrive dig op på en venteliste til det ønskede domænenavn. Du kan gøre dette ved at søge efter domænenavnet i en database (f.eks. via søgefunktionen ovenfor). Hvis det er en .dk-domæne, som er optaget, får du vist et link direkte til Punktum A/S, hvor du kan tilmelde dig ventelisten via en online selvbetjeningsproces. Dette betyder, at du ikke behøver at holde øje med om det bliver ledigt.

Hvor kan man købe et domænenavn?

Alle domæner købes gennem webhoteller eller direkte af TLD’ens domæne-organisationen, f.eks. Punktum A/S.

Du kan enten fremsøge et ledigt domænenavn på siden her, og gå direkte til køb, eller gå til Simply A/S (brug rabatkoden 3GRATIS og få 3 måneders gratis webhotel), dandomain A/S eller nordicway ApS for at købe domænenavnet.

Hvad koster det at have et domænenavn?

Et dansk domæne koster typisk 60 kr. inkl. moms om året at have registreret. Prisen kan variere afhængigt af udbyder.

Hvad sker der hvis jeg ikke betaler?

Hvis du ikke betaler det årlige gebyr inden for tidsfristen, vil du først modtage en rykker. Hvis denne også ignoreres, vil dit domæne blive suspenderet, og andre vil have mulighed for at købe det.

Hvem ejer .com-domæner?

.com-domæner er anderledes end .dk-domæner. Et .com-domæne er ikke knyttet til en udbyder, det er hos din hostingvirksomhed og ejes af dig. Du kan bruge søgefunktionen ovenfor, til at finde oplysninger om ejeren af et .com-domæne.

Q&A om domæner/hjemmesidenavne

Hvor kan jeg se hvem der ejer en hjemmeside/domænenavn?

Hvem der ejer et domæne/hjemmesidenavn bliver registreret i den pågældende TLD (top-level domain)’s WhoIs-database. For at se hvem der ejer et .dk-domæne, skal du kigge i Punktum A/S (tidligere DK-Hostmaster)’s WhoIs-database. Du kan bruge søgefunktionen på altomhjemmesider.dk, for at finde ejeren af et domæne.

Hvordan ejer man et domæne?

Man kan ikke eje et domænenavn, men man kan eje retten til at bruge det. Det gør man ved at betale en slags “husleje” til f.eks. Punktum A/S (tidligere DK-Hostmaster). Når du ejer retten til at anvende et domæne, har du også lov til at videresælge denne ret til andre, og ligeså kan du overtage andres domæner.

Hvordan overtager man et domæne?

Hvis du ønsker at overdrage et .dk-domæne til en anden part, f.eks. ved køb/salg af domænet, skal du bruge Punktum A/S, tidligere var kendt som DK-Hostmasters selvbetjening.

Hvordan får jeg mit eget domæne?

Et domæne kan købes igennem en hostingudbyder, som f.eks. et webhotel, men også direkte af f.eks. Punktum A/S der administrerer alle .dk-domæner. Det er ofte nemmere at oprette igennem et webhotel, da du typisk også kan oprette serverplads, mail eller hjemmeside i samme moment.

Kan man få et gratis domæne?

Det korte svar er ja, men det vær dog opmærksom på, at et gratis webdomæne virker mindre pålideligt over for kunder og samarbejdspartner og der er derfor større risiko for at lande i spam mappen. Du kan bl.a. få gratis domæne med domæne endelserne “.tk” og “.cf”, og hvis du opretter dig igennem et hjemmesideprogram eller CMS, f.eks. med “minhjemmeside.wordpress.com”.