Køb domæne (hjemmesidenavn)

Domænenavn tjek – find ledige domæner


Guide: Sådan finder og køber du det rigtige domænenavn

Dit domænenavn er starten på din online tilstedeværelse, og når du har fundet og købt et ledigt domænenavn, åbner der sig et hav af muligheder. Du kan blandt andet bruge dit nye domænenavn til e-mailadresse og hjemmeside med blog eller webshop.

Det rigtige domænenavn for dig, er et domænenavn som

  1. fortæller hvad siden handler om
  2. er let at huske
  3. er ledigt

Derudover kan det være en fordel at tænke søgeordsoptimering med fra start af. Vælger du et domænenavn der hedder det samme, som din målgruppe søger på, på nettet, vil der være endnu større sandsynlighed for at de finder dig organisk. Dette hedder et ”eksaktmatch domæne”.

Har du f.eks. en virksomhed der hedder J.L. Sko, der handler med herresko, kunne et relevant domænenavn være ”jl-sko.dk”. Ønsker du et ”eksaktmatch domæne”, kunne et relevant domænenavn være ”jl-herresko.dk”

Køb domænenavnet, før andre gør det

Har du allerede et domænenavn i tankerne, er du f.eks. ved at starte en virksomhed, kan det være en fordel at købe virksomhedsnavnet som domænenavnet med det samme. Bliver det snuppet for næsen af en, er det typisk ikke muligt at købe det af dem, der har købt det, og der kan gå lang tid før de opsiger det igen.

Du kan enten fremsøge domænenavnet her på siden, eller gå til Simply A/S (brug rabatkoden 3GRATIS og få 3 måneders gratis webhotel), dandomain A/S eller nordicway ApS for at købe domænenavnet.

Hvem ejer et domæne?

Ejeren af et domæne er den person eller virksomhed, der køber det. Når det kommer til .dk-domæner, administreres de alle af Punktum dk A/S (tidligere DK-Hostmaster).

Du har to muligheder for at købe et .dk-domænenavn. Du kan enten købe det direkte hos Punktum dk A/S, eller du kan købe det i forbindelse med oprettelsen af et webhotel hos udbydere som f.eks. Simply A/S. Disse webhoteller fungerer som ‘registrar’, hvilket betyder, at de fungerer som mellemmand i handlen.

Ønsker du en anden domæneendelse, end .dk, er det nemmeste at købe domænet igennem et webhotel.

Er domænet, du gerne vil købe optaget?

Nej, det er ikke muligt at erhverve et domæne, medmindre det er ledigt. Når et domæne når sin udløbsdato, går det ind i en tilstand kaldet “Redemption,” hvor det teknisk set deaktiveres og ikke længere fungerer. Domænets ejer har mulighed for at genaktivere det inden for en 30-dages periode, før det bliver ledigt for andre.

Hvis det pågældende domæne har en .dk-endelse, kan du tilmelde det til venteliste på Punktum.dk for at modtage en notifikation, så snart det bliver ledigt. Alternativt skal du regelmæssigt tjekke for, om det er blevet ledigt.

Det kan tage lang tid før et domæne bliver ledigt og derfor kan det være en god idé at kigge efter alternative domæner og/eller domæneendelser, hvis det domæne, man gerne vil købe, er optaget.

Det skal du vide, inden du køber et domænenavn

Uanset om du er en privatperson eller en virksomhed, er der nogle afgørende faktorer, du bør være opmærksom på, når du vælger dit domænenavn:

  1. Undgå ÆØÅ og specialtegn: Teknisk set tillader hjemmesidedomæner ikke brugen af ‘ÆØÅ’ eller specialtegn. Sørg derfor for at undgå disse tegn og brug i stedet ‘AE’, ‘OE’ og ‘AA’ i dit domænenavn.
  2. Hold det kort og enkelt: Sørg for, at dit domænenavn er let at huske og nemt at udtale. Et kort og enkelt domænenavn gør det lettere for dine kunder at huske og finde din hjemmeside.
  3. Firmanavn som domænenavn: Hvis du har en virksomhed eller er ved at starte en, kan det øge tilliden til din hjemmeside, hvis dit domæne er identisk med (eller så tæt som muligt på) dit firmanavn. Dette skaber genkendelighed og sammenhæng mellem dit brand og dit online tilstedeværelse.

Ved at tage disse overvejelser i betragtning kan du vælge et optimalt domænenavn, der er nemt at bruge, huske og forbinder din virksomhed eller identitet med din online tilstedeværelse.

Læs mere om domæner, hvem der ejer dem og hvordan man køber og overtager dem fra andre her

Q&A om domæner/hjemmesidenavne

Hvad er et domænenavn?

Et domæne, også benævnt et domænenavn, er f.eks. finddomaene.dk eller finddomaene.com – med andre ord, det unikke navn, du bruger på internettet for at blive set. Det er også det navn, der står efter @(snabel-a) i e-mailadresser.

Formålet med et domæne er at gøre det lettere at huske end IP-adresser. Når du ønsker en hjemmeside på internettet, skal den være placeret på en server. Alle servere på internettet har deres egne unikke adresser i form af et tal-system kaldet IP-adresser. Men da disse er svære at huske, bruger man i stedet domænenavne.

Domænenavnet opsættes til at pege på IP-adressen på den server, hvor din hjemmeside ligger. Formålet med et domænenavn er altså at have et navn til at pege på din hjemmeside, som er nemt at huske. Mange køber også et domænenavn for at oprette e-mailadresser. Fordelen ved dette er, at du har den samme e-mailadresse, så længe du ønsker det, selvom du skifter internetudbyder.

Hvad koster et domæne?

Prisen på et domæne afhænger af domæneendelsen, altså typen af domænet, f.eks. .dk, .com, .biz, .me, osv. Derudover skal du typisk betale et oprettelsesgebyr og årsafgift, der varierer afhængigt af domæneendelsen.

Ved at søge efter et domæne kan du se prisen. Den viste pris er årsafgiften for første år af abonnementsperioden. Dertil kommer et oprettelsesgebyr, der er en engangsomkostning. Oprettelsesprisen for det enkelte domæne ses under ”information” og vises i indkøbskurven.

Du kan få et overblik over priserne på de mest populære webhoteller her

Hvem ejer et domæne?

Når du bruger vores domænetester til at søge efter, om et domænenavn er ledigt eller optaget, kan du samtidig se, hvem der ejer domænet, hvis det er optaget.

Nogle vælger at tilkøbe domæneanonymitet, hvilket betyder, at ejerskabsoplysningerne for domænet ikke vil være offentligt tilgængelige.

Du kan være anonym ejer af de fleste domænetyper: .com, .net, .org osv.

Der gælder dog andre regler for f.eks. .dk-domæner. Hvis du vil være anonym ejer af et .dk-domæne og skjule dine ejerskabsoplysninger som bl.a. navn, adresse og telefonnummer, kræver det, at du har skjult dine detaljer i folkeregistret – og skjult dit telefonnummer.

Bestiller du et .dk-domæne i et firmanavn, kan du ikke skjule dine ejerskabsoplysninger.

Hvis du vil se hvem der ejer et domæne, kan du fremsøge det via vores domænenavnstjekker her

Hvor mange domæner bør jeg have?

I udgangspunktet kan du have så mange domæner, du ønsker. Og i mange tilfælde kan det være en fordel at have mere end ét domæne.

Jo flere domænenavne du har, jo større chance har kunderne for at finde dig. Du behøver faktisk kun at have et webhotel på et af domænerne og lade de andre domæner “pege” på dette webhotel.

Kan jeg bruge ÆØÅ i mine domæner?

De fleste webhoteller tilbyder registrering af domæner med æ, ø og å. Du kan i vores domænetest se, hvilke domæner der understøtter de bogstaver, du er interesseret i.

Det er muligt at anvende æ, ø og å på .dk/.com/.net og flere domænetyper. Men det anbefales, at du kun benytter disse specialtegn (æøå) i domæner til pegning/DNS eller alias, da f.eks. Microsoft som standard ikke understøtter æøå-domæner, og da personer med et engelsk tastatur vil have problemer med at sende e-mails til æøå-domæner.

Med andre ord bør du altså også sikre dig domænet med enten ae, oe og aa, som så bruges som hoveddomæne, og så kan du anvende æøå-domænet som alias til et domæne uden æøå.